úterý 4. prosince 2007

Ladhacko - tibetská kuchařka

Jídlo v Ladhaku bylo dost dobré. Sice trochu nezvyklé chuti, ale rozhodně ne tak ostré ve zbytku Indie. Asi nejlepší co jsem ochutnala byla zeleninová nudlová polévka nebo zeleninová nudlová polévka s kuřecím masem. Níže zmíněná jídla jsou totožná jako tibetská, která se dají nalézt na internetu. Tyto jsme v podstatě ochutnali.
Pravdou je, že ke konci pobytu jsme jedli staré známé a ověřené jako kuře Tandori a Tika, míchaná vajíčka, placky Nan, nudle (nevím jak se přesně jmenují) a rýži smaženou nebo s Dalem ...
Then Thuk – Nudlová polévka
Čas potřebný k přípravě 25 minut
Přísady:
1 malá cibule
3 stroužky česneku
1 malý kousek zázvoru
1 klž. soli
1 trocha špenátu – čerstvého nebo mraženého
1 trocha zeleniny – bílé ředkve
1 . sojové omáčky
asi 50g hladké mouky
1 . oleje
Příprava
Uhněteme těsto z studené vody a hladké mouky. Přikryjeme a necháme odpočinout. Mezitím opláchneme listy špenátu a nasekáme jej na větší kousky. Pokud chceme použít mražený špenát, nejprve jej rozmrazíme. Jeho množství závisí na chuti. Nasekáme nadrobno cibuli, česnek a zázvor. Maso nakrájíme na tenké proužky.
Na hluboké pánvi nebo v hrnci nejprve osmažíme cibuli, česnek a zázvor. Pak přidáme maso a sojovou omáčku a dobře rozmícháme. Přilijeme 1 l studené vody a plátky ředkve. Než začne voda vřít, rozválej těsto na placky. Rozřež je na 5cm široké pruhy a ty natrhej na malé kousky nejlépe rovnou do vařící vody. Vař 5 minut. Nakonec přidej špenát a přidej koření dle chuti. Nech chvíli povařit a podávej.

Tukpa: Tibetská nudlová polévka
Tradiční večerní tibetské jídlo
4 porce
Přísady
0,05 l másla
1,5 . Najemno nasekaného zázvoru
1,5 . Najemno nasekaného česneku
1 hrnek (0,23l) cibule nakrájené na kostičky
1 klž. kurkumy
1 klž. kari
1 klž. chilli
1 klž. Garram massaly
1 hrnek brambor – nakrájených na kostičky
1 hrnek nakrájených čerstvých rajčat
4-5 hrnků vody
cca 100g vaječné nudle (tlusté)
1/2 hrnku nakrájeného čerstvého špenátu
1-2 . sojové omáčky
1 klž. soli
1/4 klž. Mletého černého pepře
Postup
Rozpustíme máslo na středním ohni. Přidáme zázvor, česnek a červenou cibuli. Za stálého míchání zvýšíme teplotu a smažíme 1 minutu. Přidáme kurkumu, kari, chilli s massalu. Smícháme a krátce smažíme (půl minuty). Přidáme brambory a rajčata. Krátce za stálého smažení mícháme další minutu. Přilijeme vodu a přivedeme k varu. Přidáme vaječné nudle a vaříme 5 minut za občasného míchání. Přidáme špenát a vaříme další 1-2 minuty. Pokud je polévka hustá zředíme vodou. Dochutíme sojovou omáčkou a pepřem a solí.

Tibetská zeleninová polévka
4 porce
Přísady
2 . másla Ghee
1 Najemno nasekaného zázvoru
1 Najemno nasekaného česneku
1/2 hrnku cibule na kostičky
1/4 hrnku hladké mouky
4 hrnky vody
2 hrnky nasekané smíchané zeleniny
1/2 nasekaných rajčat
1 hrnek tofu, osušený a nakrájený
1/4 hrnku nakrájené šalotky
1 sojové omáčky ochucené tamari
1/4 klž. Mletého černého pepře
Postup
Rozpustíme máslo ghee a za stálého míchání smažíme zázvor, česnek a cibuli jednu minutu. Přidáme mouku, kterou zapřažíme do zlatova na jíšku (3-5 min). Vodu přidáváme po troškách a vymícháváme dohladka. Přidáme zeleninu, rajčata, tofu, šalotku a přivedeme k varu. Přidáme zbývající ingredience a povaříme 10 minut. Pokud je polévka hustá, ředíme vodou. Podáváme horké.

Hovězí Momo
Složení
Těsto
3 hrnky mouky vhodné na tento účel 1 hrnek vody
Masová náplň
0,5 kg libového sekaného hovězího masa
1 Cibule; nakrájená na kostičky
0,25 kg ředkve obří bílé, špenátu nebo zelí – nakrájíme najemno
1 stroužek česneku; nasekáme
1 klž. čerstvého zázvoru; nastrouhat
2 šalotky; nakrájet
2 . čerstvého koriandru; nakrájet
sůl
Příprava
Smícháme mouku s vodou a uhněteme těsto. Zakryté těsto necháme 30 min. odpočívat. Vodu ve velkém hrnci uvedeme k varu. Těsto rozdělíme na 12-18 dílků a vyválíme na malé placičky ve tvaru kruhu. Všechny přísady tvořící náplň pečlivě smícháme a lžičkou rozdělíme na placičky těsta. Ty zabalíme, aby náplň z taštiček nevypadla. Vaříme v páře 30 min.

Z těchto receptů jsem zatím zkoušela pouze Momo, doporučila bych osolit těsto. Pochybuji, že jsme tam potkali tofu. Místní sýr se jmenuje Panir, ale co to je... K překladu jsem musela použít dost rozsáhlou internetovskou stránku s mírami a váhami - zlatý SI.

Žádné komentáře: