čtvrtek 8. listopadu 2007

Místní tradice - modlitební praporky a mlýnky, Čorteny a zídky Mani

Místní lidé se uvědomují hodnotu vlastní tradice a spojení "náboženství" a běžného života je zřejmé na každém kroku. Kromě klášterů ve kterých žijí a vzdělávají se mniši jsou zcela evidentními prvky: modlitební praporky, Čorteny a zídky Mani.














Modlitební praporky - Lungthy
Visí ve větru a modlí se. Místní si samozřejmě dávají práci, aby praporky pověsili úplně všude, nejlépe do sedel a na vysoké kopce. Neštítí se ani použití praporků jako dekorace a obchodního artiklu.











Stúpy - Čorteny
Tyto stavbičky se nalézají v blízkosti sídel. Mají připomínat Buddhu sedícího v pozici lotosového květu. V zásadě se obchází po směru hodinových ručiček. Prapůvodně je nechal postavit král Ašóka a obsahovaly Buddhův popel. Později začali růst všude a slouží jako popelnice významných osob.













Modlitební mlýnky
Stejně jako čorteny se vyskytují v sídlech. Otáčí se po směru hodinových ručiček. Většinou se jedná o dřevěné nebo kovové válce napchané tenkými papírky hustě popsanými modlitbami-mantrami. Na povrchu je většinou další mantra dosti často: Óm mani padmé húm. Příklad velkých mlýnků je na obrázcích. Příruční mlýnky místní používají opravdu výjimečně, ale zato jsou bezva suvenýrem.


Zídky Mani
Další způsob jak se modlit "bez práce" jsou zídky Mani. Nebýt obsese místních umisťovat tyto kdekoliv, takže nejlépe na kopce a tak. Ty jsou tvořeny poměrně velkým množstvím kamenů, na kterých jsou vyryty kající modlitby, už zmíněná mantra Óm mani padmé húm nemůže chybět. Taky bych chtěla mít takovou doma.
Óm mani padmé húm
Tak tato mantra je přímo bezva, zejména co se týče českého internetu, který přibližně půl napůl nalézá dvě dosti odlišné vysvětlení.
První je prezentováno na Wikipedii:
Druhé např.
Já bych se přikláněla k prvnímu. Zaprvé mi přijde, že odpovídá smyslu buddhismu z níže zmíněné knihy a zadruhé také proto, že takto nám jej vysvětlovali místní. Žádný "klenot lososu". Vsadím se, žádný losos nikdy neviděli.

Žádné komentáře: